Artists

Artists

Hendrik Hantschel

#NATURE

”Volg het tempo van de natuur; haar geheim is geduld.” – Ralph Waldo Emerson

“De natuur wordt steeds meer gebruikt als een design-, marketing of lifestyle instrument. Denk aan het dragen van Puma-schoenen, het rijden in een Jaguar-sportwagen, het verbouwen van gewassen in Farmville of het op een ‘natuurlijke’ manier reguleren van huishoudelijke apparaten. Het is een trend die op een analoge en digitale manier invloed heeft op onze verhouding tot de natuur. In mijn werk probeer ik deze twee vormen van de natuur te visualiseren.

Mijn onderzoek is gebaseerd op een theorie van Koert van Mensvoort, die in zijn essay “Real Nature isn’t green“ de vraag stelt: “Zijn er nieuwe natuurlijke processen die zijn ontstaan door de invloed van cultuur?” In zijn essay beschrijft hij de gedachte dat de menselijke impact op de planeet nauwelijks kan worden onderschat. Ongerepte natuur wordt steeds zeldzamer en tegelijkertijd wordt onze technologische omgeving zo complex dat we deze als een natuur op zichzelf gaan ervaren. Van Mensvoort beschrijft ook hoe “nieuwe” natuurlijke processen worden veroorzaakt door cultuur.

Om dit idee te onderzoeken heb ik naar voorbeelden gezocht van de analoge en digitale aanwezigheid van de natuur in ons dagelijks leven. Wat is de rol van natuur in ons huis, de supermarkt of op sociale media? De titel “#NATURE” beschrijft het grensgebied tussen realiteit en fictie, tussen analoog en digitaal en tussen natuur en cultuur in onze huidige maatschappij. In ons gedrag ten opzichte van analoge natuur gaat het vaak om een praktische relatie met een hoge en actieve mate van verantwoordelijkheid. Ons gedrag ten opzichte van digitale natuur heeft vaak een fictieve relatie met een lagere en meer passieve mate van verantwoordelijkheid. Bij de eerste vorm is de mens geëvolueerd; de andere is volledig door de mens gemaakt. Analoge natuur is levend en continue in ontwikkeling. Digitale natuur ontwikkelt ook, maar het wordt levend gehouden door een constante activiteit van gebruikers. Analoge natuur is nooit 100% controleerbaar en is daardoor altijd onvolmaakt, terwijl digitale informatie altijd feilloos lijkt. “#NATURE” is een zoektocht naar het substantieve karakter van beide vormen van de natuur en de symbiose tussen natuur en cultuur.”